Επιβεβλημένη η εφαρμογή αξιολογημένων στρατηγικών προσαρμογής του αγροδιατροφικού τομέα στην κλιματική αλλαγή
Είναι γενικά αποδεκτό ότι, κατά τα τελευταία χρόνια, ο αγροδιατροφικός τομέας σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντικές αλλαγές και προκλήσεις, αναζητώντας εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις λύσεις που θα τον βοηθήσουν να υπερβεί́ τα εμπόδια και να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις της επόμενης ημέρας. Οι προκλήσεις αυτές αφορούν κυρίως την κλιματική αλλαγή και την αναγκαιότητα αποτελεσματικότερης υιοθέτησης συγχρόνων τεχνολογικών και καινοτόμων λύσεων στην παραγωγική διαδικασία, οι οποίες να διασφαλίζουν επάρκεια τροφίμων που, ταυτόχρονα, θα είναι ασφαλή για τους καταναλωτές.
Είναι φανερό ότι η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων επιβάλλει την εκπόνηση και εφαρμογή αξιολογημένων στρατηγικών προσαρμογής του αγροδιατροφικού τομέα στις προβλεπόμενες αλλαγές του κλίματος, ώστε να διασφαλιστεί́ η επιβίωση της πρωτογενούς παραγωγής και η σταθερότητα της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων. Κατά τον ίδιο τρόπο, η υιοθέτηση και η επιτυχής ενσωμάτωση νέων τεχνολογικών και ψηφιακών εργαλείων που καλύπτουν όλη την αλυσίδα αξίας της αγροτικής παραγωγής κρίνεται απαραίτητη για μια πιο ανταγωνιστική και περιβαλλοντικά φιλική γεωργία, ικανή να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες διατροφικές ανάγκες.
Τέλος, στον απόηχο μιας σειράς κρίσεων στον τομέα των τροφίμων, είναι αναγκαία η ανάπτυξη και εφαρμογή μεθοδολογιών ελέγχου της ποιότητας και διασφάλισης της ασφάλειας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής και διανομής τους.
Βελτιστοποίηση χρήσης εισροών και φυσικών πόρων, εξάλειψη παράνομων «ελληνοποιήσεων»
Στο πλαίσιο αυτό, το εργαστήριο Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών (http://plantlab.deapt.upatras.gr/el/) συνέβαλε και θα εξακολουθήσει να συμβάλλει στην προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα, μέσω της δημιουργίας και πειραματικής αξιολόγησης καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ιδιαίτερες συνθήκες και χαρακτηριστικά κάθε περιοχής/καλλιέργειας, ικανών προς βελτιστοποίηση χρήσης των εισροών και των φυσικών πόρων. Προς την ίδια κατεύθυνση, επιχειρείται η ανάληψη πρωτοβουλιών πληρέστερης κατανόησης και εξοικείωσης των παραγωγών ως προς τις διαθέσιμες τεχνολογικά επιλογές, μέσω της υλοποίησης πιλοτικών επιδεικτικών εφαρμογών εστιασμένων σε συγκεκριμένες καλλιέργειες.
Δεν θα πρέπει, επίσης, να παραλειφθεί το σημαντικό ερευνητικό έργο του εργαστηρίου στην ανάπτυξη, αξιολόγηση και πρακτική εφαρμογή σύγχρονων μεθοδολογιών διακρίβωσης και πιστοποίησης της γεωγραφικής προέλευσης ποιοτικών αγροτικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.ά.), οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στην ασφάλεια των τροφίμων, στην προστασία της εγχώριας παραγωγής και στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος των παραγωγών, μέσω της εξάλειψης του προβλήματος των παράνομων «ελληνοποιήσεων».
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.ypaithros.gr/apologismos-2023-sxedia-2024-ektimiseis-apo-ekpaideytikous-epaggelmatikous-foreis/